Vi är den skånska delen av Trampkraft - Föreningen för muskeldrivna fordon. Föreningen har som mål att sprida kunskap om alla typer av fordon som drivs med muskelkraft. Är du intresserad är du välkommen till våra träffar som är sista söndagen varje månad klockan 14 utanför stadsbiblioteket i Malmö. Vill du kontakta oss kan du använda e-post adressen som finns under "Om oss".

onsdag 8 juni 2011

Öresund runt 2011

Hela gänget på Rådhustorget i Landskrona

Öresund runt 2011 blev en succé med perfekt väder och många startande. Dock inte lika många som 2010 men det berodde på att det kördes Östersjön runt samtidigt och därmed uteblev flera danskar.

Efter samling på Stortorget i Malmö kom vi iväg 9.50 och höll bra fart norrut. Första stoppet blev som vanligt glasskiosken i Bjärred men eftersom vi var lite för snabba hade den inte öppnat. Vi pratade med två tjejer som skulle jobba i kiosken och de tyckte det såg kul ut med liggcyklar. Eftersom vi hade en tid att passa drog vi vidare utan glass och snart närmade vi oss kusten norr om Barsebäck. Döm om vår förvåning när vi ser en liggcykel komma norrifrån. Trots frenetiskt vinkande lyckades vi inte uppmärksamma liggisten på vår närvaro och vi fick nöja oss med att se honom (?) försvinna söderut. Själva styrde vi kosan norrut och började vår kamp mot klockan för att hinna fram till Landskrona kl 12. Där skulle vi möta Jon från Danmark som var på väg till Bornholm med sin Mango. En halvtimme försenade rullade vi in på Rådhustorget och började leta efter ett lunchställe och en Mango. Det tog längst tid att  hitta Mangon men efter utväxling av GPS kordinater anslöt Jon till sällskapet.  
Jon med sin snygga Sinner Mango

Efter en stärkande pastalunch blev det samling kring Jons Mango. Han hade tagit vägen över Helsingör-Helsingborg eftersom Citytunneln gjort det svårt att ta trehjuliga cyklar på Öresundstågen. Efter en stund var han tvungen att bryta upp för att hinna till färjan i Ystad. Vi hoppas på en film från resan eftersom han hade en kamera monterad på sidan!
Strax efter Jons avfärd begav vi oss norrut mot Glumslövs backar och "den långa uppförsbacken". Jan-Inge styrde oss längs kusten för en mer naturskön tur men till sist fick vi vika av och snart tornade backen upp sig. Alla jobbade sig ner genom växlarna utom Jan-Inge som med två fungerande växlar inte hade mycket att välja på. Efter vad som som kändes som en evighet var vi uppe och tog en välförtjänt paus. Nerfärden på nordsidan är en fröjd förutom att man måste stanna halvvägs och byta sida. Trots det går det att rulla nästan hela vägen till Råå. Här går det att cykla väldigt nära vattnet vilket är en av tjusningarna med Öresund runt. När man passerat Råå är det en bit som är ganska tråkig som avslutas vid färjeterminalen. En enkel biljett Helsingborg-Helsingör kostar 32 kr och går så fort att man knappt hinner med en kopp kaffe och ett wienerbröd.

Liggister på nedre däck

Väl över på den danska sidan kunde vi konstatera att de moln vi oroat oss för inte var något hot. Det var minst lika varmt som på den svenska sidan. Här lämnade en av våra danska vänner sällskapet men istället träffade vi Jan och hans WAW. Tillsammans satte vi av söderut i ett lite för högt tempo och snart fick vi lugna oss lite. Vägen vi åkte längs är kustvägen mellan Helsingör och Köpenhamn som bjuder på en magnifik utsikt över Öresund. Sträckan är kortare än på den svenska sidan så vi närmade oss snart den danska huvudstaden. Innan vi kom fram ville vi äta lite glass och njuta av det fina vädret. Efter lite velande valde vi ett ställe som även serverade mat och nu stod valet mellan en fläskestekssandwich och en cheeseburger. 115 svenska kronor senare var undertecknad försedd med en ostburgare, en familjeportion med pommes och en cola. Resten av gänget nöjde sig med glass och dricka till en inte helt förmånlig växelkurs. Till sist var det dags att bryta upp och starta den sista etappen till Huvudbangården i Köpenhamn. Nu märkte man varför Köpenhamn är cykelhuvudstaden i världen. Cykelbanor som går hela vägen från utkanten av stan till de mest centrala delarna. De hade mått bra av lite renovering men möjligheten att kunna cykla genom en sån stor stad utan att behöva blanda sig med biltrafiken är oslagbar. När det dessutom är mycket folk i rörelse men ingen som går på cykelbanan blir man ännu gladare.
Till sist nådde vi Huvudbangården och kunde summera ännu ett Öresund runt:

- Starttid: 9.50
- Vid hovedbangården: 19.10
- Tid på cykel: 5 timmar och 50 minuter
- Rullsnitt: 20.8 km/h

Välkomna 2012!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar